tiistai 13. marraskuuta 2018

OPRE ROMA-II


                 OPRE ROMA
                Puolassa- osa 2

Matkan aikana tapahtui paljon kaikenlaista, joka päivä opin jotain uutta. Työskentelimme kansainvälisissä ryhmissä yliopistolla päivittäin. Jokaiselle päivälle ryhmän ohjaajamme oli rakentanut eri toiminnallista toimintaa, jonka ansiosta en kerennyt kyllästymään.
Kaiken hauskuuden ja muun mukavan tekemisen lisäksi, matka oli myös henkisesti raskas. Kävimme Aushwitz:issä ja Birkenau:ssa. Tämä oli minulle henkilökohtaisesti todella vaikeaa, ajatus siitä, että muita romaneita on ollut siellä kamalassa paikassa ja kaikki se kohtelu, jota he olivat saaneet osakseen, sai minut todella surulliseksi.

Ahdisti, pelotti, ja samalla tunsin myös ylpeyttä niistä henkilöistä, jotka ovat selviytyneet keskistysleiristä. Raimond oli yksi heistä, hän on 93 vuotias romanimies Pariisista. Raimondin asenne elämään oli todella voimaannuttavaa ja ihailtavaa. Raimondia kunnioitti ihan jokainen osallistuja, tiiminjohtajat ja pääjärjestäjät. Hän oli meidän ”Dikh he na bisterin- katso ja älä unohda”- tapahtuman kunniavieras.

Ensi vuonna 2019 on Puolassa 75- vuotisjuhla, johon osallistun varmasti. En malta odottaa, että vuosi kuluu ja näen monia tuttuja uudestaan. Joidenkin kanssa olemme jutellut somen välityksellä tapahtuman jälkeenkin ja keskustellut puolin, sekä toisin työstämme ja opiskeluistamme. 

Viikko Puolassa riitti minulle. Voimaanuin todella paljon, sain uusia ideoita ja selkärangallisuutta omaan työhöni. Kun olen väsynyt romanikentän asioihin Suomessa, niin yleensä mietin sitä miksi tahdon tehdä tätä työtä. Tämä työ on joskus todella haastavaa ja raskasta henkisesti sekä- fyysisesti, mutta kun näkee oman työnsä tuloksia ja ihmisten silmissä halua tietää lisää, romaneista, kulttuuristamme ja tavoistamme, niin se auttaa jaksamaan. 
-Lindgren Dimitri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Harjoittelijan esittely osa 2

Hei! Olen Aila Åkerlund 26v. Olen työharjoittelijana Au mensassa.Olen ollut työharjoittelijana monissa eri paikoissa ja katsellut mikä olisi...