tiistai 6. helmikuuta 2018

Mitä yhteistä meillä on?

Au mensan ja nuortenneuvoston ensimmäinen teemakuukausi on takana ja olemme saaneet herätettyä keskustelua useiden romaninuorten kanssa siitä, mitä yhteistä romaneilla ja valtaväestön edustajilla, sekä romaneilla ja muilla vähemmistöillä Suomessa on. Vastauksia kerättiin sekä somessa, että ihan kasvotusten haastattelemalla.

Nuorten toivat esiin useita yhteisiä asioita valtaväestön suomalaisten kanssa, joita itse kunkin on varmasti hyvä säännöllisesti muistella. Mm. Suomen kansalaisuus ja samanlaiset kansalaisoikeudet, yhtenä tärkeimmistä koulutusmahdollisuudet, nousivat vastauksista esiin. Moni toi esiin myös yhteisen sotahistorian. Jopa nuori sukupolvi kokee suurena yhdistävänä tekijänä sen, että romanit ja muut suomalaiset ovat taistelleet rintamalla yhdessä. Isänmaallisuus ja rakkaus Suomea kohtaan ovat tärkeitä arvoja monelle romaninuorelle. Arvot ja suomalainen sisu yhdistää valtaväestön kanssa! 😊

Muiden vähemmistöjen kanssa yhteistä koettiin myös monella tapaa. Nuoret näkivät yhdistävät tekijät sekä yhteiskunnallisessa vähemmistökulttuurin asemassa, että monien vähemmistöjen kanssa myös kulttuurisissa tekijöissä. Suomen romaniväestön tiiviit perhesiteet ja yhteisöllinen kulttuuri koettiin jossain määrin samantyyppisinä kuin esimerkiksi joillakin arabi- tai afrikkalaisyhteisöillä Suomessa. Myös vanhempien kunnioitukseen perustuva perinteinen kulttuuri yhdistää romaniväestöä ja useita kulttuurivähemmistöjä Suomessa, ja osa vastanneista romaninuorista kokevat voivansa tavalla samaistua näihin. Vastauksissa nousi esiin myös syrjintä ja eriarvoinen yhteiskunnallinen asema suhteessa valtaväestöön, joka yhdistää romaniväestöä ja muita vähemmistöjä.

Vastauksista nousi esiin erityisesti saamelaiset ja heidän kanssaan koettu samankaltainen historia Suomessa. Molemmat vähemmistöt ovat ylpeitä taustoistaan. Me Romaninuorten neuvostossa haluammekin toivottaa saamelaisille oikein ihanaa kansallispäivää tänään 6.2!


Helmikuun teemasta lisää pian, stay tuned! 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Harjoittelijan esittely osa 2

Hei! Olen Aila Åkerlund 26v. Olen työharjoittelijana Au mensassa.Olen ollut työharjoittelijana monissa eri paikoissa ja katsellut mikä olisi...