perjantai 12. toukokuuta 2017

Annan mietteitä v.2016 Nuorisobarometristä

2016 Nuorisobarometristä

Tutustuin vastikään 2016 nuorisobarometrin tutkimuksiin. Kantava teema barometrin tutkimuksissa oli nuorten kokonaisvaltainen luottamuksen heikentyminen niin Suomeen kuin toisiin ihmisiin. Nuorisobarometrin mukaan mitä pidempään nuori on ollut työttömänä, sitä pienemmäksi hän kokee vaikutusmahdollisuutensa. Kouluttamattomien ja työttömien nuorten luottamuksen puute lisää entisestään syrjäytymisen todennäköisyyttä. Yrittäjähenkiset nuoret taas kokevat, että pärjääminen ja menestys ovat omasta itsestä kiinni. Toisaalta yrittäjänuorten luottamus ihmisten reiluuteen on suorastaan romahtanut. Toisin sanoen kaikki epävarmuutta ja turvattomuutta kuvaavat tekijät vaikuttavat luottamuksen puutteeseen, ja sillä on seurauksensa. Esimerkiksi kriittinen asenne maahanmuuttajiin on selkeässä yhteydessä luottamuksen puutteeseen.
Juurikin luottamus olisi kuitenkin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla tärkein avain elämän mielekkyydelle ja sitä kautta positiivisille tulevaisuuden näkymille.
On selvää, että kuten maahanmuuttajataustaisten nuorten myös romaninuorten luottamuksen rapistumiseen ja joidenkin kohdalla jopa kyynisyyteen on vaikuttanut suuresti syrjintäkokemukset. Ihmisten suhteen kyyniset eivät loogisesti luota tulevaisuudenkaan olevan tasa-arvoisempi ja tätä kautta mielekkäämpi. Tämä konkretisoituu monessa työhaastattelussa, johon mennään jo puoliksi luovuttaneina ja riskinottohalukkuudessa, kun puhutaan koulutuksen ajallisesta tai rahallisesta panostuksesta. Puitteet siis ovat kunnossa, mutta luottamus tasavertaiseen kohtaamiseen ei -joidenkin kohdalla toki myös oma motivaatio luottamuksen arvoisena olemiseen.
Tutkimuksen mukaan moni kokee itsensä juurikin syrjintäkokemuksien vuoksi vähemmistöön. Näin ollen syrjintä voi olla sekä seurausta vähemmistöön kuulumiselle, että syy vähemmistöön identifioitumiselle. Uskottavaa tulosta tämäkin. Ainakaan itselleni vähemmistöasema ei koskaan ole ollut se juttu, vaan siitä johtuva ajoittainen epätasa-arvo.
 
Kuitenkin tutkimuksen mukaan nuorilla tuntuu olevan luottoa omaan henkilökohtaiseen pärjäämiseen enemmän kuin Suomen tai maailman pärjäämiseen. Nuoret unelmoivat täysin tavallisista asioista: perheestä, autosta, asunnosta, työpaikasta, yhdenvertaisuudesta ja turvallisuudesta. 




-         Anna Rajalin, asiantuntijajäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Harjoittelijan esittely osa 2

Hei! Olen Aila Åkerlund 26v. Olen työharjoittelijana Au mensassa.Olen ollut työharjoittelijana monissa eri paikoissa ja katsellut mikä olisi...